Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5G: H τεχνολογική επανάσταση είναι εδώ. #Θενκ γιου WIND


Πως η επόμενη γενιά ταχύτητας internet μέσω 5G θα αποτελέσει μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση σε όλους τους τομείς...

Πολύς ντόρος έχει γίνει σχετικά με τη νέα τεχνολογία - εξέλιξη του 4G, της 5G. To σίγουρο είναι ότι η ανθρωπότητα θα αλλάξει ριζικά, κοιτάζοντας στο παρελθόν με χαμόγελο. 
Δεν θα μπω σε τεχνικές όρους ή να αναλύσω τι είναι η τεχνολογία 5G, αυτό που αξίζει συνοπτικά να σας πως είναι:

  • οι μέσες ταχύτητες λήψης θα είναι 1Gbps (😲), θα είναι εφάμιλλες δηλαδή της ταχύτητας και σταθερότητας της επίγειας οπτικής ίνας, 
  • επιτρέπει τη ταυτόχρονη λειτουργία χιλιάδων διασυνδεδεμένων συσκευών
  • το latency (απόκριση) θα είναι χαμηλό αρκετά (1 ms): στη πράξη θα επιτρέπει πέρα απο απίστευτη εμπειρία gaming, streaming κτλ αλλά και ιατρικές επεμβάσεις εξ'αποστάσεως, βιομηχανικές λειτουργίες, και πολλά άλλα...
  • θα φέρει νέες λύσεις και εφαρμογές στους περισσότερους κλάδους: αυτοκινητοβιομηχανία, γεωργία, έξυπνα συστήματα πόλεων κτλ.
Στη χώρα μας η 1η εταιρεία που έφερε το 5G όπως όλοι γνωρίζετε (το marketing  της είναι απο τα καλύτερα στην Ελλάδα) είναι η WIND.
Η Wind μου θύμισε τις παλιές καλές εποχές όπου πρωτοπορούσε, με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις κινητής τηλεφωνίας, τότε ως Telestet και μετέπειτα ως ΤΙΜ. "Σήμερα"-nowadays λοιπόν επανέρχεται (έπειτα απο τη παρουσίαση του πρωτοποριακού για τα Ευρωπαϊκά δεδομένου προϊόντος Wind Vision με android) προσφέροντας στη χώρα μας τo 5G (κατατάσσοντας μας στη λίστα με τις πρώτες χώρες). 

H εταιρεία, ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα 5G στη πόλη της Καλαμάτας. 
Απο το site της WIND διαβάζουμε:

"Η Wind έχει αναλάβει την πόλη της Καλαμάτας όπου έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί σε μέρος της πόλης πιλοτικό δίκτυο 5G ώστε να αξιολογήσει λειτουργικά στοιχεία της νέας αυτής τεχνολογίας, αλλά και στην πράξη τις μεγάλες ταχύτητες και άλλες δυνατότητες που προσφέρει. Μάλιστα η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην χώρα.

Η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη πόλη στη χώρα που δοκιμάζει τις δυνατότητες του 5G καθώς το πιλοτικό δίκτυο της WIND καλύπτει την κεντρική πλατεία της πόλης και σημεία ενδιαφέροντος όπως το Δημαρχείο, το Πνευματικό κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, κα. Με 5G καλύπτεται πιλοτικά και το ξενοδοχείο Filoxenia του Ομίλου Grecotel στην παραλία της πόλης, εγκαινιάζοντας μια εντελώς νέα εμπειρία επικοινωνίας για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.

Στις περιοχές όπου υπάρχει το πιλοτικό δίκτυο 5G ο χρήστης, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα 5G τηλέφωνα, θα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω wifi το οποίο θα λειτουργεί μέσω της υποδομής 5G."

Για την υπόλοιπη χώρα, το site της εταιρείας μας ενημερώνει ότι "
Έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις."
Η WIND όμως δεν σταματά εδώ 😲.
Συνέχισε το πιλοτικό της πρόγραμμα 5G στην 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019 καθιστώντας έτσι τη 1η διεθνής έκθεση της χώρας μας όπου παρουσιάστηκε το δίκτυο 5ης γενιάς 5G. 

H εταιρεία αναφέρει στο site της:

"Η παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου έγινε με τη συνδρομή μας και οι επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να βιώσουν τις δυνατότητες των πρώτων 5G συσκευών (τηλεφώνων) στην Ελλάδα, μέσα από το πιλοτικό μας δίκτυο 5G.
Πιο συγκεκριμένα, στο περίπτερο 12 και στον χώρο της WIND- χρησιμοποιώντας τις 5G συσκευές, οι επισκέπτες κατέβασαν αρχεία σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες, είδαν βίντεο 4K σε εξαιρετική ανάλυση και έκαναν speed tests (δοκιμές ταχύτητας), ώστε να βιώσουν τις ταχύτητες που μπορούν να επιτευχθούν μέσω του δικτύου 5ης γενιάς."


Προσωπικά είχα τη τύχη να παρευρεθώ στη ΔΕΘ και να αγγίξω λίγο το μέλλον μέσω της WIND: Δυστυχώς δεν υπάρχουν λέξεις που να περιγράφουν ακριβώς το συναίσθημα!

Δείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το 5G της WIND: wind.gr/5G

Διαβάστε επίσης το αρκετά ενδιαφέρον αφιέρωμα του περιοδικού EXPOSED by Helexpo για το 5G και το πιλοτικό πρόγραμμα της WIND στη 84η ΔΕΘ: (σελ.18 &19) issuu.com/helexpo





Σχόλια

Δημοφιλείς άρθρα

Έρχεται το Netflix στη Vodafone TV;!

H Vodafone Greece,  όπως φαίνεται ετοιμάζει την ενσωμάτωση του  Netflix app στο Vodafone TV box της....

Έτοιμη η Over The Top πλατφόρμα της Cosmote TV #official_launch

Στις 2 Δεκεμβρίου η νέα πλατφόρμα της Cosmote TV με δυνατότητα απόκτησης μέσω του tv box ή εγκατάσταση του αντίστοιχου app στις smart tv's!

Cosmote TV PLUS+ : H δωρεάν ondemand ταινιοθήκη της Cosmote TV #Γκρέιτ

photo: cosmotetv.gr Οι συνδρομητές της υπηρεσίας σίγουρα τη γνωρίζουν (εφόσον έχουν εγκαταστήσει τον hybrid αποκωδικοποιητή). Για τους υπόλοιπους, αλλά και για όσοι δεν είστε συνδρομητές της... ναι KAI η Cosmote tv προσφέρει ένα πλούσιο μπουκέτο δωρεάν ταινιών ondemand....